Toimivaa rakentamista Karkkilassa

Bergbomien pariskunnan tuleva koti nousi sutjakkaasti Haapalaan.

Karkkila oli Aila Bergbomille ja hänen perheelleen jo ennestään tuttu paikka, sillä heillä on ollut kaupungissa mökki jo yli kymmenen vuoden ajan. Bergbom ja hänen miehensä halusivat rakentaa talon Karkkilaan tulevaisuuden varalle, sillä heillä on aikeena muuttaa kaupunkiin, kun perheen lapset muuttavat pois kotoa. Siihen asti talo on vuokralla. Kun mahdollisuus uuden talon rakentamiseen oli ajankohtainen, tuumasta toimeen päästiin helposti. Sopiva paikka löytyi keskustan tuntumasta, kotoisesta Haapalasta.

– Katsoimme kaupungin nettisivuilta myytäviä tontteja ja koska meillä oli tietynlainen talomalli, päädyimme Haapalaan tasaisen tontin ja sopivien ilmansuuntien vuoksi. Tontin varasimme maaliskuussa 2014, kauppa tehtiin huhtikuussa ja rakennuslupa heltisi toukokuussa, Aila Bergbom kertaa tapahtumien kulkua.

Luvat kuntoon nopeasti

Perhe ei ollut ensimmäistä kertaa rakentamassa, joten Bergbomit ehtivät valmistautua rakentamiseen hankkimalla jo etukäteen tarvittavia dokumentteja ja toimenpiteitä, kuten maaperätutkimuksen. Sujuvan prosessin vuoksi rakentamaan päästiin suunnitellun aikataulun mukaisesti.

– Rakennusluvan saanti ehti aluksi hieman pelästyttää, kun rakennusvalvonnasta annettiin viitteellinen kuuden viikon käsittelyaika. Paperit olivat kuitenkin hyvin kunnossa ja lupa tulikin sitten viikossa. Pääsimme rakentamaan hyvissä ajoin heti kesän kynnyksellä niin kuin olimme suunnitelleet, Bergbom muistelee.

Talo valmiiksi reilussa vuodessa

Karkkilan kaupungin myynnissä olevilla tonteilla on useimmissa tapauksissa kunnallistekniikka valmiina, joten rakentamaan pääsee heti. Ihan kaikki ei kuitenkaan sujunut Bergbomeilla suunnitelmien mukaan, kun maaperä osoittautui odotettua pehmeämmäksi.

– Talon perustamistapa meni pehmeähkön maaperän vuoksi toisenlaiseksi kuin olimme suunnitelleet. Siihen tilasimme paalutuksen ja ontelolaatat. Talo rakennettiin suurelementeistä ja niiden asennuksen jälkeen jatkoimme rakentamista itse. Talo valmistui 2015 ja rakentamiseen kului aikaa 15 kuukautta.

Apuna paikalliset yritykset

Kaupungin rakennuspalvelujen lisäksi Karkkilaan rakentavan apuna on kattava valikoima paikallisia yrityksiä, joiden palveluita myös Bergbomit hyödynsivät.

– Esimerkiksi Karkkilan Rautia V. Leino oli ahkerassa käytössä. Tonttia ympäröivät pensaat haettiin Taimimyynti M. Perälältä Karkkilasta, Aila Bergbom mainitsee.

Projektin onnistumisen kannalta hän pitää ensiarvoisen tärkeänä sujuvaa asioiden hoitoa.

– Olemme aiemmin rakentaneet ja olleet työmme puolesta rakennushankkeissa mukana useammassa kunnassa. Karkkilassa olimme tyytyväisiä asioiden hoitoon ja eri viranomaisten toimintaan, etenkin siihen että vastauksia kysymyksiin saimme asiallisesti ja nopeasti.